Bemutatkozó - kudarc

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Kud- A.R.C Közhasznú Ifjúsági Egyesület

1990-ben Solymáron néhány fiatal - többek közt Csomai Zoltán és a Tancus Saurus (MWS) zenekar tagjai - elhatározta, létrehoz egy rock klubot az Apáczai Csere János Művelődési Ház pincéjében, Zenélő Rinocérosz néven. Egy helyet, ahol találkozhatnak, kedvenc zenéiket meghallgathatják, végre állandó helyen élvezhetik egymás társaságát. Sokan csatlakoztak az alapítókhoz. A következő évtől már Kud-A.R.C. (Alternatív Rock Club) néven működött. Miért lett Kud-A.R.C? Azt már tudtuk, hogy Alternatív Rock Klub akarunk lenni. Az is tény, hogy folyamatosan be akarták záratni a helyet. Ekkor mondta valaki a Kudarc nevet. Kezdetekben a művelődési ház könyvtárosa, Makkos Jánosné (Györgyi néni) és Győrfi Attila állt mellettünk. 
Kezdetben a klub berendezése egy kétkazettás magnó, néhány asztal és szék volt. A "törzsmagnak" köszönhetően, érkeztek az ereklyék táblák, zászlók, használati és haszontalan tárgyak, előkerültek a festékek készültek a graffitik. Együtt alakítottuk ki a helységet, szép lassan második otthonuknak kezdtük érezni a klubot. Összejött a hangcucc is, kialakítottunk egy zárt dj pultot, ahol az est rock dj.-e "rács mögül" érzékelhette, milyen sikere van az aznapi műsorának! Épült egy kis színpad és mondhatni elkészült a solymári underground klub!

A kezdettől fogva színesítették a klubéletet a koncertek, megszámlálhatatlan környékbeli és pesti fiatal, amatőr zenekar lépett fel. Miután híre ment, egyre többen látogatták a helyet nemcsak a környékbeli településekről, hanem Budapestről, Esztergomból, Dorogról.
Kiemelkedő volt a kilencvenes évek elején művelődési ház nagytermében megtartott néhány koncert, melyek közül a legemlékezetesebbek a Tancus Saurus és Vaszlavik Petőfi Veroleksz László koncertjei voltak.

A látogatók száma egyre nőtt, és sor került a klubhelyiségen kívüli programok rendezésére is.
Természetjárás, sportnapok, több napos túrák, csocsó bajnokságok, vetélkedők, koncertek szerveződtek. A közösség csiszolódott, formálódott.

2000-ben a művelődési házba új igazgató érkezett. Varga Zsolt fontos feladatának tartotta az ifjúsági munka segítését. A klubélet egy fiatal, a civil szférában járatos művelődésszervező Horváth Veronika Házikó szakmai ötletei, útmutatása mellett fejlődött tovább. A művelődési ház dolgozói is egyre több dologban adtak tanácsot, segítették munkánkat. Mérföldkő a klub életében a 2002. október 15-én megtartott alapító gyűlés, minek következtében ifjúsági egyesületté, majd 2004-ben közhasznú ifjúsági egyesületté alakultunk.
Célunk Solymár és vonzáskörzetében, vagyis a Pilisi medencében szabadidős programok megszervezése fiatalok számára; más hasonló célokat követő egyesületekkel, ill. szervezetekkel való együttműködési lehetőségek és információcsere biztosítása; közös programok szervezése és rendezése az egyesület tagjai és azok egyéb közösségei számára; fiatal tehetségek felkutatása, részükre fellépési és kiállítási lehetőségek biztosítása, művészeti és oktatási programok szervezése, lebonyolítása.

A tartalmi megújulás mellett a hely is megújult. Az önkormányzati támogatásból és saját erőből felújítottuk a klubhelyiséget. A korszerű hang- és fénytechnikának köszönhetően helyet adunk a művelődési ház több rendezvényének is pl. Little Jazz Pub (2001), Folk Pince (2005) vagy a közös rendezésű Blues Kocsma (2010)

A klub programjai szerves részét képezik a művelődési ház(könnyűzeneiállítások, teaszalonok, klubestek)
A következő mérföldkő 2002-ben a Kud - Art Galéria létrehozása volt, melynek célja, hogy lehetőséget adjunk ismert alkotóművészek és fiatal pályakezdő és amatőr művészeknek bemutatkozásra és kiállításra. 
Részt veszünk a település életének egyéb eseményein is:
- Madarak és Fák napján, 2001-ben közel 5 km-es szakaszon tisztítottuk ki, és festettük át a turistajelzéseket a környező erdő területen.
- Megszerveztük és lebonyolítottuk Földes László Hobó József Attila estjét.
- Solymári Búcsún kiállításokat, interaktív és kézműves foglalkozásokat és koncerteket szervezünk: Kud-Art Udvar (2001-2009), Reding Itell Blues-Rock Fesztivált, péntek esti koncertsorozatok fiataloknak (2001- 2004), Természetesen és Kétkeréken - kerékpáros és természetbarát program (2010), Sport és Civil Nap- más civil szervezetekkel közösen (2011)
- Részt vettünk a Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesülete által szervezett 2001 perces focin Moravicán, 2002-ben Óbudán és 2003-ban társszervezője lettünk az eseménynek Solymáron.
- A Pilis Lelke Fesztiválon (2005, 2006) gyűjteményes kiállításokat rendeztünk helyi és környékbeli művészek alkotásaiból.
- Többször elindultunk a kispályás labdarúgó bajnokságokon. 2005 és 2006-ban megnyertük a Solymár Legjobb Csapata kispályás labdarúgó tornát és 2008-ban harmadikok lettünk a Solymári Búcsú Labdarúgó Tornán.
- A Magyarországi Angol Nyelvű Diák Dráma Fesztiválon (2001-2010) szabadős, kikapcsolódási lehetőséget biztosítottunk a részt vevőknek.

Apáczai Csere János Művelődési Ház több ifjúsági rendezvényen társszervező és rendező az egyesület. Ilyenek voltak: If You (2007- 2009), 1 Nap Érted (2010), 1 Nap Együtt - Hegycsúcstalálkozó (2011)
Ezeken a programokon több ismert előadó lépett fel községünkben, többek közt:
Pál utcai fiúk, Deák Bill Gyula, Besh O Drom, Csík Zenekar, Hobo, Kerekes Band, Irie Maffia, Péterfy Bori és a Love Band, Korai Öröm, Sziámi, Yava, Varga János Project, Brains, Magashegyi Underground, Barabás Lőrinc Eklektric, Zagar, Napra

2010-ben Solymár Nagyközség Önkormányzata minket kért fel az1848/49?es forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából megrendezendő községi ünnepség megszervezésére.

Sikeres pályázataink és szakmai munkánknak köszönhetően 2004 óta Európa egyik legnagyobb kulturális seregszemléjén, a Sziget Fesztiválon is önálló programokkal vagyunk jelen. Interaktív szórakoztató programjaink mellett lehetőségeta környékbeli amatőr és pályakezdő előadó és alkotóművészeknek a bemutatkozásra, ezzel is vonzó képet nyújtunk az egyesületről és községünkről.

Az egyesület jelenlegi vezetősége: Straub István Bames, Somhegyi Viktória, Pálinkás János, Király István, Daróczi Diana

A vezetőségen kívül sok tag, barát és ismerős önkéntes munkájának köszönhetően vált a Kud-A.R.C kedvelt és elismert ifjúsági civilszervezetévé. 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz